Sök
den 23 april 2021 ..:: Nyhetsbrev ::.. Registrera  Logga in
 Nyhetsbrev Minimera
okt 9

Written by: SuperUser Account
2013-10-09 09:18 

Hej!
 
Nu har temperaturen börjat gå ner och detta är startsignalen för vinterväxarna. Geofyterna börjar vakna till efter sommarvilan och visar nu sina första blad. Många av suckulenterna börjar nu också sin tillväxt. De flesta har säkert inte tappat alla blad under sommaren men nu börjar ny tillväxt kunna ses. Dags att förbereda dem för sin tillväxtperiod! Läs mer om detta nedan.
 
Vi har många sorters **geofyter och *suckulenter som är klara för omgående leverans, både rena arter och artnära hybrider. De flesta är inte sticklingar utan plantor. Geofyterna kan se små ut när de kommer eftersom de just börjat växa och sätta blad men alla är minst 1,5 år gamla. Suckulenterna har stått på tillväxt sedan vårvintern och är nu mindre plantor, de flesta redan förgrenade. Detta gör att portot blir lite högre än vanligt för några av suckulenterna.
 
*Suckulent betyder att de lagrar vatten och näring i bladen och eller stammarna
**Geofyt är plantor som lagrar vatten och näring i en rotknöl under jord, ungefär som en tulpan.

Geofyterna vaknar
Tid för vinterväxare
Klicka på bilden för att komma till listan med vinterväxare klara för omgående leverans.
 

 

 

40% rabatt på sommarväxare
Klicka på bilden för att komma till listan med hela vårt sortiment (både sommar- och vinterväxare)

Vi skickar så länge lagret räcker och temperaturen tillåter

dock längst oktober ut. Vi packar väl men pelargoner tål inte minusgrader så vädrets makter och var i landet du bor avgör hur länge vi kan skicka.

 

Att förbereda geofyter och suckulenter för tillväxtperioden
Suckulenter
Spinn: De flesta suckulenter tappar inte alla sina blad under sommaren. Du bör inspektera dem noga eftersom den gångna sommaren som varit mycket varm och torr i stora delar av landet också har inneburit att dina suckulenter kan ha drabbats av spinn.
Spinn, eller rött växthuskvalster som den sorten heter som vi vanligtvis drabbas av är mycket, mycket små men kan ses med lupp eller kraftigt förstoringsglas. På sommaren är de gröna och på hösten och vintern blir de orange- till rödfärgade, därav namnet. Det är framförallt i toppen av plantan man kan se spinn, de angriper de nya unga bladen först. Bladens ovansida brukar ofta ge ett lite dammigt intryck vid angrepp. Tittar man sedan på undersidan med lupp så kan man se de små otäcka krypen. Vid svårt angrepp bildas nästan som ett mycket finmaskigt spindelnät som oftast sitter precis där bladet går över i bladskaftet. Spinn angriper ofta gurka, änglatrumpeter och hibiskus m.fl. men kan ibland även angripa pelargoner och då framförallt de suckulenta sorterna. Spinn frodas när luftfuktigheten är låg och temperaturen hög. Spinn är svårt att bli av med. På sommaren kan man bekämpa dem med ett rovkvalster men så här års är de inte effektiva. Vad kan man då göra? Ta bort bladen som är värst angripna och spruta resten av plantan med såpa. Upprepa behandlingen så ofta som du orkar. I förebyggande syfte är det bra att duscha plantan då och då. Du kan även behandla med Provado Plus som finns att köpa i de flesta garden centers. OBS! Vilken metod du än använder måste den upprepas flera gånger.
 
Mjöllöss eller vita flygare. Mjöllöss och vita flygare är bara två olika namn på samma sak. De är mycket förtjusta i vissa suckulenterna. Godast är nog P. gibbosum och korsningar med denna. Vuxna mjöllöss hittar du i toppen av plantan då de suger saft ur de unga bladen. Ägg och nymfer sitter på de lägre placerade bladen. Mjöllöss är svårbekämpat då de är resistenta mot de flesta bekämpningsmedel och de medel som finns tillgängliga har dålig verkan på ägg och nymfstadiet. Det första du bör göra är att utomhus försöka skaka av så många vuxna du kan. Är temperaturen låg ”sover” de och sitter kvar på bladen. Dra över bladen med handen så brukar de flyga iväg. (Ett alternativ när det är för kallt för att ta ut dem är att dammsuga bladen!) Inspektera sedan plantan noga och ta bort de blad där du kan se ägg och nymfer. Spruta sedan hela plantan ordentligt med en insektsåpa eller Provado Plus (finns i de flesta Garden Centers). Behandlingen behöver upprepas flera gånger med 7-10 dagars mellanrum. Hur ofta du måste upprepa beror på vid vilken temperatur du har dina plantor. Ju varmare det är, dessto snabbare är mjöllössens utvecklingscykel (dvs tiden från ägg till vuxen flygare). Det possitiva är att det är lättare att behandla mjöllöss vid låg temperatur eftersom de då inte rör sig så mycket utan sitter kvar på plantan när du sprutar och i och med att utvecklingscykeln stannar av vid låg temperatur hinner de heller inte föröka sig lika fort som under sommaren.
 
Rensning: För att behålla det naturliga utseendet på suckulenter från sektion Otidia bör du inte bryta bort vissnade blad. I vilt tillstånd sitter de naturligtvis kvar på stammen och en liten bit av bladstjälken stannar kvar på stammen och blir med tiden en hård ”tagg”. Om du bryter av vissnade blad så bryter du även av bladstjälken och ofta blir det dessutom ett litet ”sår” på stammen som blir en ingång för svampsjukdonar. Använd istället en sax och klipp bort bladet (gamla blomställningen) och lämna 1-2 cm av bladstjälken (blomställningen) som är närmast stammen.
 
Omplantering: När du ser tillväxt på dina suckulenter, dvs att nya blad börjar växa ut, är det dags för omplantering. Välj gärna en lerkruka eftersom det håller växten torrare. Det säkraste sättet att ta död på en suckulent pelargon är att vattna för mycket. Du kan använda vilken bra krukväxtjord som helst med undantag av U-jord då den är väl kraftig (och ja, pris och kvalité hänger ihop). Blanda gärna ut jorden med ¼ del grov sand eller grus samt en nypa benmjöl till varje planta. Det är inte säkert att du behöver en större kruka men de mår gott av att du byter jord. Ta bort så mycket gammal jord som möjligt utan att skada rötterna. En större kruka tar du när krukan är helt fylld med rötter, i annat fall kan den stå kvar i samma. Har du ont om tid eller om plantan redan har blivit omplanterad i år kan du nöja dig med att lägga på ett lager ny jord överst och som sagt, gärna lite benmjöl.
 
Placering: Eftersom suckulenterna har sin främsta tillväxtperiod under vintern behöver de en mycket ljus placering för att bilda knoppanlagen som kommer att ge den fina blomning du tänkt dig frampå vårvintern. Bäst är en temperatur på 10-15 grader men även rumstemperatur kan fungera med tillräckligt med ljus. Hellre lite varmare med tillräckligt ljus är mörkt och svalare. Extrabelysning gör underverk för suckulenterna oavsett placering.
 
 
Geofyter
Sektion Polyactium: Geofyter från sektion Polyactium brukar vanligtvis inte vissna ner helt under sommaren och sköts i princip som suckulenterna. Dock finns det ett undantag vid omplanteringen. För att blomma ordentligt vill de flesta ha gott om plats i krukan. Ge dem en mycket större kruka än du tror. Mina äldre plantor från denna sektion (10-åringarna eller äldre) står i 5-liters plastkrukor (eftersom de inte går helt i vila under sommaren och också har sin blomningsperiod då). Men vet du med dig att du är lite generös med vattnet bör du välja en lerkruka.
När du planterar om är det också tid att ta sticklingar. Sticklingar tas genom att några av sidoknölarna bryts loss och planteras i egen kruka. Ta inte för mycket! Håll reda på vad som är upp och ner, de skall placeras likadant i sin egen kruka. Det är en fördel om de får ligga och torka till en dag eller två innan de planteras. Jag brukar fylla en liten kruka med jord och sedan helt enkelt trycka ner knölen så toppen hamnar ungefär 0,5-1 cm under jorden. Dessa vattnas ordentligt en gång och därefter bara då och då tills de börjar visa sina första gröna skott. Om de har fått en oproportionerligt lång stam (händer ofta med P. x Ardens och P. lobatum) så kan denna klippas av rejält. Den känns drastiskt att klippa av hela bladdelen men oftast brukar det resultera i att du får många nya sidoskott på den lilla stam som finns kvar. Jag brukar lämna c:a 5 cm stam när jag klipper.
Se i övrigt Suckulenter.
 
Resten av detta avsnitt behandlar geofyter från sektion Hoarea.
 
Geofyterna vaknar: De flesta geofyter vaknar av sig själva när temperaturen börjar gå ner i september/början av oktober. Du ser lite grön tillväxt i toppen på knölen. Vissa sorter behöver en skvätt vatten för att vakna ur sin vintervila. Har din planta inte vaknat i mitten av oktober; ge den en ordentlig vattning en gång och vänta tills du ser ny tillväxt. Det händer att en geofyt pelargon inte vaknar ur sin sommarsömn ett visst år men fortfarande lever. Om du inte kan se någon nytillväxt ett par veckor efter att du vattnat din planta är det här förmodligen ett sådant år. Ta då bort så mycket jord du kan för att kunna se knölen ordentligt. Tryck på den med fingrarna. Är den hård så lever den men är den mjuk är den död. Är den hård så låt den helt enkelt fortsätta att stå torrt tills den vaknar, i värsta fall först nästa år. OBS! Detta är inte det normala men jag ser det då och då bland mina pelargoner från sektion Hoarea.
 
Omplantering: När din geofyta pelargon har vaknat är det dags för omplantering. Det är inte säkert att det behövs en större kruka men ny jord vill de gärna ha. Den behöver också ordentligt med plats för att knölen skall utvecklas ordentligt.
Jord: Använd en krukväxtjord av god kvalite med inblandning av c:a ¼ grus. Grus från grusgången går bra förutsatt att du tvättar det först annars kan man köpa akvariegrus. Jag använder den minsta sorten. Tillsätt en nypa benmjöl som ger långtidsverkande gödning.
Krukor: Använd lerkrukor
Hur djupt? Vissa sorter från sektion Hoarea ”kryper upp” ur jorden. Dessa kan du med fördel plantera lite djupare i nästa kruka men fortfarande med toppen över jorden. T.ex vill P. oblongatum och P. incrassatum ha toppen av knölen ovanför jord men det fixar de till själv om du skulle råka sätta dem för djupt. I övrigt gäller i princip att du planterar dem på samma djup som i den gamla krukan men lägger ett jordlager på c:a 1 cm ovanpå utan att trycka till. Fortsatt vattning kommer packa ytlagret alldeles lagom.
Efter omplantering ges en rejäl skvätt vatten. 
 
Fortsatt skötsel: Placera dina geofyter i 10-15 grader och så ljust det bara går. Extrabelysning är nödvändigt om de skall utvecklas som de skall. Vattna ordentligt när du vattnar men låt dem torka ut helt mellan vattningarna, inte bara på ytan. När bladen börjar vissna fram mot vårvintern är detta inte ett tecken på för lite vatten utan på att de förbereder sig för att blomma. Minska vattningen nu för att helt sluta vattna när de börjar blomma.
 
Mer finns att läsa på vår CD skiva: Vilda pelargoner i kruka
 
 
Trevlig höst och lycka till i vinter önskar vi på ERA Garden

 

 

 

 

 

 

 

Tags:

  

 Arkiv Nyhetsbrev Minimera

 Skriv ut   

Copyright 2006-2016 ERA Garden   Användarvillkor  Personliga uppgifter